Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Τελέστηκε το 39ο μνημόσυνο του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή



Τελέστηκε το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, το 39ο ετήσιο μνημόσυνο του Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή, χωροστατούντος του Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου. Ακολούθησε πορεία στο κρησφύγετο του Διγενή, τρισάγιο στο χώρο του ανδριάντα και κατάθεση στεφάνων από βουλευτές, σωματεία και συνδέσμους αγωνιστών.
Τελευταία ενημέρωση: 2 ώρες πριν


Στον επιμνημόσυνο του λόγο, ο φιλόλογος, ερευνητής, συγγραφέας και Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος, ανέφερε πως,  ο Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής "αποτελεί μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες που ανέδειξε η Κύπρος αλλά και ο ευρύτερος Ελληνισμός κατά τον 20ο αιώνα".
Ανέφερε, παράλληλα, ότι κατά τη σημερινή διακυβέρνηση Χριστόφια " καταβλήθηκαν συνειδητές προσπάθειες για παραχάραξη, διαστρέβλωση, για αλλοίωση της ιστορίας, της παιδείας και της συνείδησης μας". "Μας είπαν ότι η μητέρα πατρίδα Ελλάδα εισέβαλε στην Κύπρο, μας είπαν ότι νιώθουν πιο κοντά τους Σύριους από τους Έλληνες, μας είπαν ότι η παιδεία μας είναι κυπριακή, αποκάλεσαν τα παιδιά μας ελληνόφωνους, ειρωνεύτηκαν τους ωραίους Έλληνες που γέννησε και γεννά τούτος ο τόπος, ταύτισαν την ΕΟΚΑ με την ΤΝΤ, τίμησαν την 50η επέτειο ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά λησμόνησαν τα φυλακισμένα μνήματα, το Μαχαιρά, το Δίκωμο, την ΕΟΚΑ και τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες", συμπλήρωσε.
"Το επιστέγασμα με το οποίο έκλεισε η πενταετία ήταν η προσπάθεια τους, με αποφάσεις του Υπουργικού τους Συμβουλίου, να ξαναγράψουν την ιστορία μας, αποκαθιστώντας δήθεν, τη μνήμη εκτελεσθέντων κατά την περίοδο του αγώνα 55-59", είπε ο κ.Ταλιαδώρος και συνέχισε "η αληθινή ιστορία της ΕΟΚΑ γράφτηκε με το αίμα των παλικαριών του Διγενή στα βουνά του Τροόδους, του Πενταδακτύλου, στα φυλακισμένα μνήματα και στα πεδία των μαχών και όχι στα Υπουργικά Συμβούλια της Αριστεράς".
Κατά τη διάρκεια της πορείας, οργανωμένες ομάδες του ΕΛΑΜ, φώναξαν συνθήματα κατά της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και κατά των πολιτικών, ενώ διένειμαν σχετικά φυλλάδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...