Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

«Οι μετασεισμοί μπορεί να συνεχιστούν για χρόνια»



«Οι μετασεισμοί μπορεί να συνεχιστούν για χρόνια»


Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ιταλοί σεισμολόγοι

Για μετασεισμούς που μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια κάνουν λόγο ιταλοί σεισμολόγοι, με τις μετασεισμικές δονήσεις στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια να φτάνουν τη νύχτα τις 60.

«Οι μετασεισμικές δονήσεις μπορεί να συνεχισθούν ακόμη και επί χρόνια. Αιτία, πάντα, η υπόγεια πίεση που η Αφρικανική ήπειρος ασκεί επί της ευρωπαϊκής και η οποία, στην Ιταλία, προκαλεί την σύγκρουση της οροσειράς των Απεννίνων με την πεδιάδα Παντάνα, όπου βρίσκεται η Εμίλια Ρομάνια» λένε οι σεισμολόγοι.

Οι γεωλόγοι αναφέρονται στον καταστρεπτικό σεισμό που είχε σημειωθεί στην Φερράρα, το 1570, όπου και στην περίπτωση εκείνη, οι μετασεισμικές δονήσεις σταμάτησαν αρκετά χρόνια μετά το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου. 

Η ιταλική τηλεόραση κάνει συνεχώς εκκλήσεις για τη στήριξη των σεισμοπαθών, ενώ η κυβέρνηση Μόντι θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως για να καθορίσει τα έκτακτα μέτρα βοήθειας.

Στους καταυλισμούς, τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά, με τις ελλείψεις σε πάνες και πόσιμο νερό να είναι μεγάλες. 

Κερδοσκόποι έφτασαν να ζητήσουν 200 ευρώ την ημέρα σε σεισμόπληκτες οικογένειες, για να τους νοικιάσουν τροχόσπιτα. Η μεγάλη απειλή, τώρα, είναι η ζέστη αφού σε αυτές τις περιοχές ο καλοκαίρι το θερμόμετρο αγγίζει τους 40 βαθμούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...