Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Δια χειρός Ηλία Μαμαλάκη Χταπόδι κρασάτο με χυλοπίτες





Υλικά για 5-6 άτομα
  • 1 χταπόδι γύρω στο 1 κιλό καλά καθαρισμένο στην κουκούλα του
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κουτ σούπας πελτέ διαλυμένο σε ένα κρασοπότηρο νερό
  • 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
  • 1 κρασοπότηρο γλυκό κρασί
  • 3 κουτ σούπας ξύδι
  • 1 κουτ γλυκού κόκκους πιπεριού
  • Για τις χυλοπίτες
  • ½ κιλό χυλοπίτες χωριάτικες
  • 1 κουτ σούπας πελτέ
  • 50 γραμ βούτυρο για τις χυλοπίτες
  • αλάτι

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο, το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και τους κόκκους πιπεριού. Όπως είναι άκοφτο ρίχνετε μέσα το καθαρισμένο χταπόδι. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 10 λεπτά και μέχρι το χταπόδι να αρχίσει να βγάζει τα υγρά του. Ανοίγετε την κατσαρόλα και το φέρνετε 1-2 βόλτες. Ρίχνετε το ξύδι, το γλυκό και το κόκκινο κρασί και τον πελτέ διαλυμένο στο νερό. Αφήνετε να πάρει βράση, καπακώνετε τη κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και το μαγειρεύετε μέχρι να γίνει τρυφερό.

Ετοιμάζετε τις χυλοπίτες. Τις βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό ρίχνοντας κατά το βράσιμο 1 κουταλιά πελτέ στο νερό. Τις σουρώνετε και τις περιχύνετε με το φρέσκο βούτυρο που έχετε λειώσει σε ένα μπρικάκι.

Διαλέγετε μια στρογγυλή πιατέλα μεγαλούτσικη, σερβίρετε τις χυλοπίτες και από πάνω το κρασάτο χταπόδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...